Zupa rybna z kalmarami

Zupa rybna z kalmarami
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy

Składniki:

  • 2 dorady
  • ok. 300 g świeżego łososia
  • 4 fileciki anchovies
  • 300-400 g mrożonych kalmarów w pierścieniach
  • 2 marchewki
  • 1 mały kawałek selera
  • ½ pęczka koperku
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie pomidory malinówki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka pasty harrisa
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
Do podania: grzanki z szerokiej bagietki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dorady filetujemy, głowy i kręgosłupy zostawiamy do wywaru, a filety pozbywamy skóry i kroimy w dużą kostkę.
Głowy i kręgosłupy wkładamy do garnka, dodajemy 1 marchewkę, seler i zalewamy wodą na wysokość zawartości garnka. Dodajemy ziele i listki laurowe i gotujemy ok. 50 minut. Wywar przecedzamy.
W drugim garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy anchovies i przesmażamy.
Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek w plasterki i dorzucamy do anchovies.
Marchew kroimy na pół i w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy.
Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, dodajemy cukier, harrisę i mielony koper. Przesmażamy jeszcze 5-6 minut i zalewamy wywarem rybnym.
Gotujemy, aż marchewka zmięknie.
Łososia kroimy w grubą kostkę, krążki kalmarów rozmrażamy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną rybę, nie mieszamy, następnie pod 1-2 minutach dokładamy kalmary. Gotujemy całość ok. 2-3 minut.
Zupę serwujemy posypaną koperkiem najlepiej z grzanką z bagietki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA