Kinga Paruzel

Zupa rybna z batatami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4857

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

300 g fileta z pstrąga

1 l wywaru warzywnego

2 bataty

2 szalotki

1 por

1 marchewka

1 liść białej kapusty

4 ząbki czosnku

1 cytryna

1 papryczka chili

2 łyżki oleju rzepakowego

gałka muszkatołowa

koperek

sól i pieprz

folia spożywcza

 

Przygotowanie:

Do miski wyciśnij sok z cytryny i dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Filet z pstrąga oczyść z ości i skóry, a następnie kawałki ryby wrzuć do przygotowanej marynaty. Dodaj jeszcze wyciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj. Zamarynowaną rybę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokrój drobno szalotkę i podsmaż chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Obierz i pokrój w kostkę bataty, dodaj do reszty składników i zalej całość wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym, Białą część pora i marchewkę pokrój w plastry, kapustę w drobne paski i dodaj do zupy. Całość gotuj aż warzywa zmiękną. Na samym końcu dodaj rybę wraz z marynatą. Zupę dopraw solą, pieprzem i gotuj przez chwilę. Podawaj z posiekanym drobno koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa czosnkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.