Zupa rybna po wenecjańsku

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa rybna po wenecjańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,4 kg różnych świeżych ryb

(piotrosz

raja

skorpena

mustel siwy

barwena

kalmary)

500 g dojrzałych pomidorów (albo pomidorów konserwowych)

2 cebule

ziemniak

2 ząbki czosnku

kilka ziaren kminu rzymskiego

torebka szafranu (0,150 g)

kieliszek białego

wytrawnego wina

liść laurowy

4 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Sprawiamy ryby: oczyszczamy z łusek, usuwamy ogony i wnętrzności, myjemy i kroimy na kawałki. Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną w talarki i zgniecione ząbki czosnku. Dodajemy ryby i mieszamy. Wlewamy wino, po 5 minutach dodajemy pomidory, liść laurowy, ziarna kminu, sól, pieprz i litr wody. Gotujemy około 20 minut; zdejmujemy z ognia i miksujemy (wcześniej usuwamy ewentualne ości i liść laurowy), ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy szafran rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody lub bulionu; jeżeli konieczne, dolewamy łyżkę wazową ciepłej wody i gotujemy 10 minut. Wlewamy zupę do ciepłej wazy i dekorujemy kilkoma szczyptami posiekanej pietruszki.
Rada: Zupa smakuje wybornie serwowana na grzankach z wiejskiego chleba posmarowanych majonezem z peperoncino i posypanych startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.