Zupa rybna po wenecjańsku

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa rybna po wenecjańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,4 kg różnych świeżych ryb

(piotrosz

raja

skorpena

mustel siwy

barwena

kalmary)

500 g dojrzałych pomidorów (albo pomidorów konserwowych)

2 cebule

ziemniak

2 ząbki czosnku

kilka ziaren kminu rzymskiego

torebka szafranu (0,150 g)

kieliszek białego

wytrawnego wina

liść laurowy

4 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Sprawiamy ryby: oczyszczamy z łusek, usuwamy ogony i wnętrzności, myjemy i kroimy na kawałki. Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną w talarki i zgniecione ząbki czosnku. Dodajemy ryby i mieszamy. Wlewamy wino, po 5 minutach dodajemy pomidory, liść laurowy, ziarna kminu, sól, pieprz i litr wody. Gotujemy około 20 minut; zdejmujemy z ognia i miksujemy (wcześniej usuwamy ewentualne ości i liść laurowy), ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy szafran rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody lub bulionu; jeżeli konieczne, dolewamy łyżkę wazową ciepłej wody i gotujemy 10 minut. Wlewamy zupę do ciepłej wazy i dekorujemy kilkoma szczyptami posiekanej pietruszki.
Rada: Zupa smakuje wybornie serwowana na grzankach z wiejskiego chleba posmarowanych majonezem z peperoncino i posypanych startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.