Tomasz Jakubiak

Zupa rybna na sandaczu


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1131

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 litry warzywnego bulionu

dwie głowy różnych ryb

korpusy ryb po wyfiletowaniu

 

5 małych ogórków kiszonych

duża cebula

ugotowana włoszczyzna z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por )

3 filety z sandacza

2-3 listki laurowe

pół łyżeczki ziela angielskiego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

sok z połowy cytryny

szklanka soku z ogórków kwaszonych

sól i pieprz

 

Dodatki:

świeży koperek

gęsta, kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Przecedź go i zostaw ugotowaną włoszczyznę. Do bulionu warzywnego dodaj głowy i korpusy rybne. Składników nie mieszaj. Wywar gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie przecedź go delikatnie.
Przygotuj pozostałe składniki zupy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ogórki w grubsze plastry. Ugotowaną włoszczyznę pokrój z paseczki. Filety z sandacza pokrój w kostkę.
W dużym garnku na maśle przesmaż cebulę, następnie dodaj kawałki sandacza. Całość
dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz
pokrojone ugotowane warzywa. Wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym. Zupę zagotuj.
Na koniec zupę dopraw sokiem z cytryny i sokiem z kiszonych ogórków. Podawaj ją ze świeżym posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 17

01.10.2017 22:47

CYTUJ

Bulion warzywny zamieniam koncentratem bulionu od Krakusa ze szklanej buteleczki. Ma świetnym, warzywny, domowy smak i prosty skład bez chemii, polepszaczy zmaku i zapachu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.