Gary  Rhodes

Zupa pomidorowa


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka łyżek oliwy

25 g masła

1 mała

pokrojona w kostkę marchew

2 drobno posiekane cebule

2 posiekane łodygi selera naciowego

2 rozgniecione ząbki czosnki

1 liść laurowy

1 kg pokrojonych w ósemki pomidorów

szczypta cukru

sól i pieprz

600 ml wywaru z kurczaka

100 ml śmietany 18 lub 30%

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w garnku kilka łyżek oliwy i masło. Dorzuć marchew, cebule, łodygi selera naciowego, ząbki czosnki i liść laurowy. Wymieszaj i duś przez kwadrans. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć pomidory. Duś przez około pół godziny. Wszystkie warzywa powinny być bardzo miękkie. Dopraw szczyptą cukru i pieprzem. Dolej wywar z kurczaka, doprowadź do wrzenia i zamieszaj. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Wlej ponownie do garnka, dolej śmietanę. Dopraw do smaku. Podaj zupę z własnej roboty paluszkami chlebowymi.

powrót

Podobne przepisy

Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.