Zupa pieczarkowa i tartines au fromage

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa pieczarkowa i tartines au fromage
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

450 g obmytych pieczarek

3 łyżki oliwy

2 l wywaru wołowego z kartonu

1½ łyżki masła

3 posiekane szalotki

2 łyżeczki posiekanego czosnku

60 ml madery

3 łyżki mąki

240 ml tłustej śmietany

1 łyżeczka suszonego tymianku

koszerna sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 205°C. Wyłóż dużą blachę folią aluminiową i wysyp na nią pieczarki. Polej oliwą. Posyp hojnie solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz przez 18-20 minut. W rondlu o grubym dnie roztop masło na średnim do silnego ogniu. Dorzuć szalotki i czosnek. Smaż, aż będę miękkie, około 5 minut. Wlej maderę, smaż, aż niemal całkowicie odparuje, czyli przez 2 minuty. Dodaj mąkę, chwilę ucieraj. Dolej wywar i śmietanę, dosyp tymianek. Dorzuć upieczone pieczarki. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładki płyn. Gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Trzymaj na ogniu przez co najmniej 30 minut, ale pod przykryciem może mrugać kilka godzin. Dopraw do smaku solą i pierzem.



© 2012 Nicole Straight



powrót

Podobne przepisy

Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Mandor

postów: 6

03.07.2012 08:22

CYTUJ

Zupa pieczarkowa i tartines au fromage - nie widzę w przepisie tartinek.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.