Zupa pieczarkowa i tartines au fromage

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa pieczarkowa i tartines au fromage
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

450 g obmytych pieczarek

3 łyżki oliwy

2 l wywaru wołowego z kartonu

1½ łyżki masła

3 posiekane szalotki

2 łyżeczki posiekanego czosnku

60 ml madery

3 łyżki mąki

240 ml tłustej śmietany

1 łyżeczka suszonego tymianku

koszerna sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 205°C. Wyłóż dużą blachę folią aluminiową i wysyp na nią pieczarki. Polej oliwą. Posyp hojnie solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz przez 18-20 minut. W rondlu o grubym dnie roztop masło na średnim do silnego ogniu. Dorzuć szalotki i czosnek. Smaż, aż będę miękkie, około 5 minut. Wlej maderę, smaż, aż niemal całkowicie odparuje, czyli przez 2 minuty. Dodaj mąkę, chwilę ucieraj. Dolej wywar i śmietanę, dosyp tymianek. Dorzuć upieczone pieczarki. Zmiksuj ręcznym blenderem na gładki płyn. Gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Trzymaj na ogniu przez co najmniej 30 minut, ale pod przykryciem może mrugać kilka godzin. Dopraw do smaku solą i pierzem.



© 2012 Nicole Straight



powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Mandor

postów: 6

03.07.2012 08:22

CYTUJ

Zupa pieczarkowa i tartines au fromage - nie widzę w przepisie tartinek.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.