Tomasz Jakubiak

Zupa pho z pulpecikami z karpia


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

odsłon: 962

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół cebuli

2 gałki muszkatołowe

anyż gwiazdkowy

2 kory cynamonu

30 dkg szpondru

duża kość wołowa

2 głowy karpia

4 liście laurowe

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

2,5 l wody

 

Pulpety:

2 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

limonka

60 dkg fileta z karpia

2 szczypty soli

¼ kajzerki

pół szklanki mąki

 

Dodatki:

2 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

2 papryczki chilli

 

Przygotowanie:

Do garnka włóż szponder, kość wołową i głowy karpia. Dodaj cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, liście laurowe i przypieczoną nad ogniem cebulę. Całość zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny.
Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dodaj sól i pieprz, a następnie makaron ryżowy oraz przygotowane pulpety.
Do blendera włóż cebulę szalotkę, czosnek, kolendrę i karpia. Całość skrop sokiem z limonki i zblenduj. Jeśli masa na pulpety nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj kawałek kajzerki i ponownie zblenduj.
Z masy uformuj małe pulpety. Oprósz je w mące i wrzuć do gorącej wody.
Gdy pulpety się zagotują, przełóż je do zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć posiekany czosnek, kolendrę i chilli. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.