Tomasz Jakubiak

Zupa pho z pulpecikami z karpia


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

odsłon: 1154

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół cebuli

2 gałki muszkatołowe

anyż gwiazdkowy

2 kory cynamonu

30 dkg szpondru

duża kość wołowa

2 głowy karpia

4 liście laurowe

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

2,5 l wody

 

Pulpety:

2 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

limonka

60 dkg fileta z karpia

2 szczypty soli

¼ kajzerki

pół szklanki mąki

 

Dodatki:

2 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

2 papryczki chilli

 

Przygotowanie:

Do garnka włóż szponder, kość wołową i głowy karpia. Dodaj cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, liście laurowe i przypieczoną nad ogniem cebulę. Całość zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny.
Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dodaj sól i pieprz, a następnie makaron ryżowy oraz przygotowane pulpety.
Do blendera włóż cebulę szalotkę, czosnek, kolendrę i karpia. Całość skrop sokiem z limonki i zblenduj. Jeśli masa na pulpety nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj kawałek kajzerki i ponownie zblenduj.
Z masy uformuj małe pulpety. Oprósz je w mące i wrzuć do gorącej wody.
Gdy pulpety się zagotują, przełóż je do zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć posiekany czosnek, kolendrę i chilli. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Pomarańczowa zupa rybna
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.