Kinga Paruzel

Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 4120

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g mielonych orzechów włoskich

1 l mleka

2 żółtka

2 jabłka Ligol

2 łyżki masła

1 łyżka octu winnego

2 łyżki cukru brązowego drobnego

Przygotowanie:

Orzechy należy zmielić, a następnie wymieszać je w misce z 1 łyżką cukru brązowego. Do rondelka wlać mleko, zagotować je i następnie wsypać orzechy. Do żółtek dodać 3 łyżki mleka, aby żółtka nie ścięły się w zupie i następnie zaciągnąć tym mieszaninę. Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło z resztą cukru, dodać jabłka i smażyć ok. 3 minut, aby zachowały swoją jędrność. Następnie należy do jabłek dodać ocet winny i chwilkę podsmażyć, aż owoce wchłoną ocet. Zupę wlać do miski i dodać karmelizowane jabłka. Jabłka można zastąpić prażonymi orzechami.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.