Kinga Paruzel

Zupa nic z makaronem


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6153

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml mleka

500 ml śmietany 30%

3 jaja

150 g drobnego cukru

laska wanilii

makaron literki

świeża mięta

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę (30%) oraz włóż przekrojoną na pół laskę wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru, by stały się puszyste i kremowe. Do gotującego się mleka i śmietany wsyp makaron. Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli resztę cukru. Do zupy wlej żółtka z cukrem i wyjmij laskę wanilii. Następnie z białek formuj kluseczki i kładź je na delikatnie gotującej się zupie. Gotuj je 2 min z każdej strony. Do miski wlej część płyną zupy z makaronem i delikatnie nałóż upieczone białko. Całość posyp miętą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa warzywna z makaronem sojowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.