Zupa miso

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Zupa miso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżka oliwy

1 pokrojony por (biała część)

1 łyżka startego imbiru

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 łyżka posiekanych łodyg kolendry

1 pokrojona marchewka

pół pokrojonej rzodkwi

1 filiżanka brokułu

2-3 saszetki dashi

1 arkusz kombu

4 pokrojone shiitake

1 łyżka tamari

1 łyżeczka sosu rybnego

1 łyżeczka oleju sezamowego

pół filiżanki pasty miso

pół bloczka miękkiego tofu

2 posiekane dymki

1 filiżanka natki kolendry

pół arkusza nori pokrojonego w paski

1 paczka bezglutenowego makaronu ryżowego

Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Pory podsmażyć na oliwie. Dodać imbir, czosnek i łodygi kolendry. Smażyć do miękkości. Dodać marchewkę i rzodkiew. Wlać 500 ml wody, dodać dashi, kombu i grzyby. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać brokuły.
Zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Nie gotować jej, bo temperatura niszczy enzymy. Wlać tamari, sos rybny i olej sezamowy.
Makaron przełożyć do miseczek i przybrać kawałkami tofu. Zalać bulionem, posypać dymką, natką kolendry i nori.

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.