Zupa miso z grillowanymi kulkami ryżowymi

Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Zupa miso z grillowanymi kulkami ryżowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Grillowane kulki ryżowe (Sumibiyaki Onigiri):

2 szklanki ryżu koshihikari

50 g masła

½ szklanki sosu sojowego

 

Zupa miso:

6 szklanek wody

6 łyżek miso (można użyć dowolnego rodzaju)

1 kawałek kombu (około 15 cm kwadratowych)

1 garść płatków bonito (około 5 g)

150 g jedwabistego tofu, osuszonego i pokrojonego w 1 cm kostkę

4 łyżki suszonego wakame

dymki, drobno krojone, do serwowania

Przygotowanie:

Do garnka z ryżem wlej wodę i zamieszaj rękami. Ostrożnie wylej mętną wodę i powtórz czynność tyle razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Następnie wlej tyle wody, żeby sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Włącz duży ogień i gotuj, aż woda wyparuje, a w ryżu zaczną pojawiać się dziury po uciekającej z wnętrza parze, czyli po około 5 minutach. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 12 minut. Wyłącz ogień i odczekaj 5 minut. Spulchnij ryż widelcem i zostaw bez przykrycia na 2 minuty.

Roztop masło w małym rondlu, a potem dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na bok.

Zwilżonymi dłońmi uformuj z ryżu kulki, krążki albo grube trójkąty. Rozgrzej grill i piecz kulki ryżowe, obracając je w międzyczasie i smarując mieszanką masła z sosem sojowym, aż będą brązowe i chrupiące. Możesz także ułożyć kulki pod grillem i piec 10 minut z każdej strony.

Zupa miso: przygotuj wywar dashi, umieszczając wodę i kombu w średnim rondelku. Ustaw duży ogień i tuż przed zagotowaniem wody wyciągnij kombu. Następnie dodaj płatki bonito, gotuj przez 2 sekundy i zdejmij rondel z ognia. Odczekaj 10 minut i przecedź wywar przez gazę.

Postaw wywar na ogniu i dodaj wakame. Doprowadź do zagotowania, a następnie umieść miso w małym sitku, zanurz je i mieszaj, aż się rozpuści w wywarze. Nie przeciskaj miso przez sitko. Dodaj tofu. Posyp posiekaną dymką i serwuj. Nie doprowadzaj miso do zagotowania, bo to popsuje smak.

powrót

Podobne przepisy

Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Zupa migdałowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.