Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6737

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

8-9 średnich marchewek

4 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki startego imbiru

1 papryczka chili

400 ml bulionu warzywnego

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól, pieprz

Opcjonalnie:

łyżka pestek z dyni

łyżka pestek słonecznika

6-7 smażonych krewetek

kiełki lucerny do przybrania

Przygotowanie:

W jednym rondlu rozgrzewam oliwę, wrzucam starty imbir, posiekany nie do końca drobno czosnek i chili (wcześniej pozbawione pestek i pokrojone), w osobnym rondlu rozpuszczam 4 łyżki masła, dodaję pokrojoną cebulę, którą duszę przez ok. 3 minuty, do niej dodaję marchewkę i duszę na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodaję zawartość drugiego rondelka, zalewam bulionem i gotuję ok. 20 minut. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem i doprawiam solą i pieprzem.

W międzyczasie, gdy marchewka z resztą składników dochodzi, na patelnię wlewam łyżkę oliwy i wrzucam na nią chili z czosnkiem, później krewetki, smażę ok. 5 minut, na koniec przyprawiając natką pietruszki. Gotową zupę wlewam do głębokiego talerza.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pora z winem i wędzonym łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.