Zupa laksa

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Zupa laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pasta przyprawowa:

4-5 posiekanych szalotek

6-7 posiekanych ząbków czosnku

kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i posiekany

1 świeża czerwona papryczka chili (może być więcej)

1 łyżka suszonych krewetek

½ filiżanki wody



Wywar:

12 krewetek

4 łyżki oleju

180 ml pasty laksa

1 litr rosołu z kurczaka

1 puszka śmietanki kokosowej

pulpety rybne

smażone tofu

1 łyżeczka cukru

sos rybny

sól do smaku

sok z 1 limonki



Dodatki:

makaron ryżowy

makaron jajeczny

kawałki gotowanego mięsa kurczaka (na przykład z rosołu)

kiełki fasoli

posiekany szczypior

pokrojona papryczka chili

natka kolendry

smażone szalotki

cząstki świeżej limonki



Przygotowanie:

Szalotki, czosnek, imbir, chili, suszone krewetki i wodę zmiksować na pastę. Odstawić.

Obrać krewetki, odłożyć mięso. Rozgrzać olej w dużym rondlu i smażyć skorupki krewetek przez minutę, póki nie staną się czerwone. Wyjąć. Dodać pastę z przypraw, smażyć przez minutę, dodać pastę laksa. Smażyć 2 minuty. Wlać rosół. Zagotować, dodać śmietankę kokosową. Warto zostawić chwilę na wolnym ogniu dla wzbogacenia smaku. Dodać pulpety rybne i tofu. Dodać cukier, sos rybny i sól – do smaku. Wycisnąć sok z limonki. Sparzyć makaron ryżowy i jajeczny wrzątkiem, rozłożyć do miseczek. Wrzucić mięso krewetek do tej samej wody. Nalać rosół do miseczek z makaronem i nałożyć Dodatki: kurczaka, krewetki, kiełki. Przybrać szczypiorkiem, chili, kolendrą i smażonym szalotkami. Polać sokiem z limonki.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.



powrót

Podobne przepisy

Krupnik z kaszą jaglaną
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Grzybowa soljanka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.