Jacques Pépin

Zupa-krem z porów i ziemniaków


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa-krem z porów i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki pokrojonych na plasterki porów – białej i zielonej części

3 szklanki obranych i grubo pokrojonych ziemniaków

6 szklanek wody

1½ łyżeczki soli

½ szklanki gęstej

tłustej śmietany kremówki

½ szklanki kwaśnej śmietany

1/3 szklanki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Wodę wlać do dużego garnka o grubym dnie. Wrzucić ziemniaki i pory. Posolić. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Częściowo przykryć, zmniejszyć płomień i 20-30 minut gotować do miękkości na małym ogniu. Sprawdzić smak. Utrzeć na puree ręcznym mikserem lub partiami w malakserze. Domieszać słodką śmietanę i przed podaniem podgrzać. Podawać zupę z łyżką kwaśnej śmietany i przybraną posiekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z lanymi kluskami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#ygptwnvm

19.04.2012 10:32


CYTUJ

qv9N6F <a href="http://jojmjzkpcugv.com/">jojmjzkpcugv</a>, [url=http://ipnhtyxwcrxd.com/]ipnhtyxwcrxd[/url], http://zokysryfejfk.com/, http://mmtkfnpicyoi.com/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.