Zupa-krem z pieczonego czosnku i ziemniaków

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa-krem z pieczonego czosnku i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 główki czosnku

duża cebula

2 – 3 ziemniaki

570 ml bulionu drobiowego

szczypiorek

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Z obu główek czosnku odkrawamy wierzchy. Kładziemy je na folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy i folię zawijamy. Czosnek pieczemy 35 – 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony będzie konsystencją przypominał pastę – po tym poznamy, że jest już gotowy.
Rozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy obie główki czosnku, wyciskając go jak pure. Podsmażamy, dopóki cebula się nie zeszkli, a smaki nie wymieszają. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy bulionem, dorzucamy garść posiekanego szczypiorku, trochę zielonej pietruszki i porządną szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i powoli gotujemy przez 25 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie – zupę miksujemy na krem, przelewamy do wazy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.