Anna Olson

Zupa-krem z batatów


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Zupa-krem z batatów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

1 1/3 szklanki posiekanej cebuli

6 szklanek obranych i pokrojonych batatów

2 łyżki tartego świeżego imbiru

1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego

3-4 szklanki bulionu z kurczaka

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

sól i pieprz

szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

¼ szklanki posiekanej natki kolendry

½ szklanki jogurtu naturalnego

 

 

Przygotowanie:


Roztop masło na średnim ogniu w dużym rondlu i podsmaż cebulę przez 3-4 min, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj pokrojone bataty, imbir, mleczko kokosowe i 3 szklanki bulionu. Gotuj przez ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładkie puree, a jeśli jest za gęste, dolej pozostały bulion. Dodaj sok z limonki i ewentualnie przecedź krem. Wstaw z powrotem na ogień i dopraw do smaku. Nakładaj do miseczek i ozdabiaj posiekaną kolendrą i łyżeczką jogurtu. Zupę można podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

#paupaulina

01.11.2011 22:03


warszawa

CYTUJ

Polecam! Krem ma na prawde bardzo ciekawy smak, jednak ja dodałam trochę wiecej imbiru

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.