Ricardo Larrivee

Zupa - krem pomidorowa z pianką estragonową


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa - krem pomidorowa z pianką estragonową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki zupy-krem pomidorowej:

1 posiekana cebula

5 rozgniecionych ząbków czosnku

3 łyżki stołowe oliwy

1,5 puszki (796 g) włoskich pomidorów (rozgniecionych)

125 ml bulionu drobiowego

125 ml śmietany 35% lub 15%

sól i pieprz



Przygotowanie:

W rondlu zeszklij cebulę i czosnek na 2 łyżkach stołowych oliwy. Dodaj pomidory i wywar. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sito. Dolej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.



Składniki pianki estragonowej:

1 białko

1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego

1 łyżka stołowa posiekanych listków estragonu

1 łyżka stołowa gorącej wody

sól i pieprz



Przygotowanie:

W misce ubij białko z syropem na sztywną pianę. Dodaj estragon, dopraw solą i pieprzem. Wylej wodę na talerz. Nabierz łyżkę stołową pianę. Drugą łyżką ukształtuj owalną formę. Zrób cztery takie pianki. Umieść je na talerzu, zostawiając między nimi miejsce. Wstaw do kuchenki mikrofalowej. Gotuj na dużej mocy przez 15-20 sekund. Pokryj pianki oliwą. Umieść po jednej na każdej porcji zupy pomidorowej.



Uwaga: Jeśli do zupy dodajesz śmietanę 15%, a nie 35%, nie wolno zupy zagotować. Dzięki temu będzie gładka, bez grudek.



@ Ricardo Larrivée



powrót

Podobne przepisy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.