Zupa kool z Dżafny

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Zupa kool z Dżafny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g mączki palmowej

100 ml wody

¼ filiżanki ryżu

1 młody owoc chlebowca, pokrojony na kawałki (zachowaj pestki)

2 kraby

10 krewetek tygrysich

6 filetów z witlinka

3 kalmary, bez skóry, oczyszczone

garść fasolki wężowej

300 g małży, oczyszczonych i podgotowanych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu



na pastę chili:

6 suszonych chili

1 sok z limonki

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu



do tamaryndy:

kawałek tamaryndy o wielkości piłki golfowej

½ szklanki wody



Przygotowanie:

Mączkę palmową łączymy ze 100 ml wody. Odstawiamy na godzinę lub do czasu, gdy powstanie pasta. Robimy pastę chili: suszone chili moczymy w wodzie 5-6 minut. Odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz. Miksujemy 30 sekund. Powinna powstać pasta. Tamaryndę łączymy z wodą i odstawiamy. W dużym naczyniu na średnim ogniu zagotowujemy 100 ml wody, ryż i pestki chlebowca. Gotujemy 7-8 minut lub do czasu, gdy pestki chlebowca zaczną unosić się na powierzchni. Oczyszczamy kraby i dzielimy na ćwiartki, odrzucamy wnętrzności. Usuwamy główki i pancerzyki krewetek. Filety dzielimy na 4-5 kawałków. Kroimy kalmary. Do ryżu dodajemy miąższ chlebowca i mieszamy. Dodajemy kraby. Nakrywamy naczynie i gotujemy kilka minut lub do czasy, gdy kraby staną się różowe. Dodajemy filety i nakrywamy. Po paru minutach dodajemy kalmary i krewetki. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolkę i niewielką ilość pasty chili. Nakrywamy i gotujemy 3 minuty. Owoce morza wyjmujemy z garnka i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odrobinę płynu tamaryndowego do zupy i doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej tamaryndy. Dodajemy 3 łyżki pasty z mączki palmowej. Mieszamy. Gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Przekładamy owoce morza z powrotem do garnka. Dodajemy małże. W razie potrzeby dodajemy więcej płynu tamaryndowego i pasty curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.