Delia  Smith

Zupa kalafiorowo-serowa


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa kalafiorowo-serowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

liście laurowe

liście i łodyga kalafiora

różyczki kalafiora

cebula

seler

por

ziemniak

szczypiorek

ser Roquefort

półtłusta śmietana



Przygotowanie

Zaczynamy od sporządzenia wywaru z listków laurowych, liści i łodyg kalafiora. Gotujemy je w wodzie przez 20 minut. W międzyczasie podduszamy cebulę, selera, pora i ziemniaki, dodajemy różyczki kalafiora, a następnie przecedzony wywar z listkiem laurowym. Po dwudziestu pięciu minutach gotowania na małym ogniu usuwamy listek i miksujemy zupę, aż będzie aksamitna. Dodajemy szczypiorek, pokruszony ser Roquefort i półtłustą śmietanę. Mieszamy, aż ser się roztopi, a zupa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie wrząca.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.