Delia  Smith

Zupa kalafiorowo-serowa


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa kalafiorowo-serowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

liście laurowe

liście i łodyga kalafiora

różyczki kalafiora

cebula

seler

por

ziemniak

szczypiorek

ser Roquefort

półtłusta śmietana



Przygotowanie

Zaczynamy od sporządzenia wywaru z listków laurowych, liści i łodyg kalafiora. Gotujemy je w wodzie przez 20 minut. W międzyczasie podduszamy cebulę, selera, pora i ziemniaki, dodajemy różyczki kalafiora, a następnie przecedzony wywar z listkiem laurowym. Po dwudziestu pięciu minutach gotowania na małym ogniu usuwamy listek i miksujemy zupę, aż będzie aksamitna. Dodajemy szczypiorek, pokruszony ser Roquefort i półtłustą śmietanę. Mieszamy, aż ser się roztopi, a zupa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie wrząca.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.