Lucinda Scala  Quinn

Zupa jarzynowa z soczewicą


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa jarzynowa z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 cebula

posiekana

2 marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w plasterki

3 ząbki czosnku

posiekane

1 pomidor

posiekany

3 łyżeczki gruboziarnistej soli

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy

1 liść laurowy

½ łyżeczki suszonego tymianku

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

6 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego

4 szklanki wody

w razie potrzeby więcej

2 łyżeczki czerwonego octu winnego

grzanki czosnkowe

do podania

 

 

Przygotowanie:


Na dużym ogniu rozgrzać garnek do zupy i wlać oliwę. Dodać cebulę, marchew, selera i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko się zrumienią. Dodać pomidora, łyżeczkę soli i smażyć dwie minuty. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć kolejne dwie minuty.
Dodać soczewicę, liść laurowy, tymianek, pieprz i pozostałe 2 łyżeczki soli. Wlać bulion i wodę, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, usuwając pianę, która będzie się pojawiać na powierzchni, aż soczewica zmięknie - ok. 15-20 minut. (W zależności od wieku soczewicy.) Wlać ocet winny, wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, wlać więcej wody. Usunąć liść laurowy. Podawać zupę z grzankami czosnkowymi.

powrót

Podobne przepisy

Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.