Zupa jarzynowa na szynce

Zupa jarzynowa na szynce
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg wędzonej
  • solonej szynki
  • gałązka szałwii
  • liść laurowy
  • gałązka tymianku i kilka ziaren czarnego pieprzu zawiniętych w liść pora
  • 20 młodych cebul
  • 1 brukiew
  • 4 marchewki
  • 6-8 ziemniaków
  • kawałek masła
  • tłuszcz (do smażenia)
  • posiekane liście szałwii
  • natka pietruszki i trybula

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Związaną szynkę przez dobę mocz w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wlej do garnka zimną wodę, włóż szynkę i doprowadź do wrzenia. Wyjmij mięso i przełóż do garnka z czystą, zimną wodą. Dołóż bouquet garni czyli pęczek ziół owiniętych w liść pora. Przykryj garnek z mięsem. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę i trzy kwadranse. Młode cebule włóż po obraniu do zimnej wody, doprowadź do wrzenia i odcedź, żeby wystygły. Usmaż na tłuszczu. Brukiew obierz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w kawałki. Ziemnianki obierz i przepołów. Można pociąć je w ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzuć do szynki we wrzącym wywarze. Postaw na ogniu i gotuj przez 45 minut. Wtedy wszystkie zmiękną. Ostrożnie wyjmij szynkę. Zdejmij sznurek, usuń tłuszcz. Oderwij kawałki mięsa i ułóż w misce. Następnie łyżką cedzakową przełóż do miski wszystkie warzywa. Do wywaru dodaj kawałek masła. Dorzuć świeże, posiekane zioła. Aromatyczny płyn wylej łyżką wazową na warzywa. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj ze świeżym chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA