Gary  Rhodes

Zupa jarzynowa na szynce


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa jarzynowa na szynce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg wędzonej

solonej szynki

gałązka szałwii

liść laurowy

gałązka tymianku i kilka ziaren czarnego pieprzu zawiniętych w liść pora

20 młodych cebul

1 brukiew

4 marchewki

6-8 ziemniaków

kawałek masła

tłuszcz (do smażenia)

posiekane liście szałwii

natka pietruszki i trybula

 

 

Przygotowanie:


Związaną szynkę przez dobę mocz w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wlej do garnka zimną wodę, włóż szynkę i doprowadź do wrzenia. Wyjmij mięso i przełóż do garnka z czystą, zimną wodą. Dołóż bouquet garni czyli pęczek ziół owiniętych w liść pora. Przykryj garnek z mięsem. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę i trzy kwadranse. Młode cebule włóż po obraniu do zimnej wody, doprowadź do wrzenia i odcedź, żeby wystygły. Usmaż na tłuszczu. Brukiew obierz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w kawałki. Ziemnianki obierz i przepołów. Można pociąć je w ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzuć do szynki we wrzącym wywarze. Postaw na ogniu i gotuj przez 45 minut. Wtedy wszystkie zmiękną. Ostrożnie wyjmij szynkę. Zdejmij sznurek, usuń tłuszcz. Oderwij kawałki mięsa i ułóż w misce. Następnie łyżką cedzakową przełóż do miski wszystkie warzywa. Do wywaru dodaj kawałek masła. Dorzuć świeże, posiekane zioła. Aromatyczny płyn wylej łyżką wazową na warzywa. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj ze świeżym chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.