Zupa jabłkowa z curry

Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa jabłkowa z curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

1 posiekana mała cebula

2 posiekane łodygi selera naciowego

4 duże słodkie jabłka

obrane

bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki

2 łyżki curry

2 łyżki mąki

4 szklanki ciepłego wywaru z kurczaka lub wywar warzywny

2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Roztopić masło w dużym rondlu, na małym ogniu. Włożyć cebulę, przykryć i dusić przez 2 minuty. Dodać selera i dusić pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Wsypać pokrojone jabłka, posypać curry. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić przez max 5 minut na umiarkowanie małym ogniu. Dodać mąkę i dokładnie ją rozprowadzić. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Wlać wywar z kurczaka, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę częściowo przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Zupę wymieszać i zmiksować bardzo delikatnie blenderem. Gotową zupę wlać do miseczek, polać jogurtem lub śmietaną nie mieszając - ładnie wyglądają białe wzory na tle żółtej zupy. Można również udekorować natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z winogron
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.