Zupa jabłkowa z bursztynem

Zupa jabłkowa z bursztynem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
5

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew, seler, i paprykę oczyszczone pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Zagotować bulion i sok jabłkowy, zmniejszyć ogień, dodać warzywa i jabłka. Gotować aż będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i kardamonem. Zmiksować i odstawić. Roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i zrobić delikatną zasmażkę. Połączyć z bulionem, dodać ser i roztopić, zmiksować, wlać śmietanę i zagotować do zgęstnienia. Na koniec wlać do zupy brandy. Wszystko dobrze wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA