Zupa imbirowo-marchewkowa i krewetki w wiórkach kokosowych

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa imbirowo-marchewkowa i krewetki w wiórkach kokosowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki zupy imbirowo-marchewkowej:

12 marchewek

1 posiekana, średnia cebula

2 ząbki czosnku

55g masła

2 łyżki oliwy

3 łyżki obranego i posiekanego imbiru

60g rozgniecionych pomidorów

1 łyżeczka skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

1 l wywaru drobiowego (można go zastąpić warzywnym)

sól i pieprz (do smaku)



Składniki polewy z koziego sera:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

120 ml mleka

115g koziego sera



Składniki krewetek w wiórkach kokosowych:

10 dużych, oczyszczonych krewetek z pozostawioną końcówką pancerza

120g mąki + 4 łyżki do obtaczania

2 jaja

75g słodkich wiórków kokosowych

120 ml maślanki

olej (do smażenia)

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie zupy imbirowo-marchewkowej:

W rondlu roztop masło, dodaj oliwę, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, skórkę z cytryny. Smaż przez 5 minut, dodaj marchew. Smaż przez kolejne 3 minuty, dodaj pomidory, wywar, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Miksuj partiami w mikserze. Dolej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie polewy z koziego sera:

Na patelni roztop masło, wsyp mąkę, smaż przez 2 minuty, wlej mleko, dorzuć ser kozi. Smaż, mieszają, aż powstanie gęsta, gładka masa, czyli przez 4-6 minut. Polej albo nałóż łyżką na zupę tuż przed podaniem.



Przygotowanie krewetek w wiórkach kokosowych:

Do rondla wlej olej do wysokości 10 cm. Podgrzej do 175°C. Dopraw krewetki solą i pieprzem.

Wymieszaj 60g mąki, jaja, 50g wiórków kokosowych i maślankę. W drugiej misce wymieszaj 4 łyżki mąki i 25g wiórków kokosowych. Trzymając krewetki za końcówkę pancerza zanurzaj je w cieście, aż dobrze będą dobrze pokryte. Potem zanurz w mące z wiórkami. Ostrożnie włóż do tłuszczu i smaż przez 4-6 minut, aż będą złocistobrązowe. Wyjmuj łyżką cedzakową i wyłóż na papierowe ręczniki kuchenne, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.



© 2012 Vicki Ferentinos





powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z wołowiną i warzywami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa łososiowo-koperkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.