Si King

Zupa ha long z krabami i rybą


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa ha long z krabami i rybą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 świeże kraby w całości

mały kawałek imbiru

obrany i pokrojony w plasterki

1 gałązka trawy cytrynowej

zmiażdżona

4 listki limonki kaffir

zgniecione

1 posiekana szalotka

sos rybny do smaku

2 filety z ryby morskiej o białym mięsie

200 g wermiszelu ryżowego

zanurzonego we wrzątku na kilka minut i odcedzonego

50 g posiekanej dymki

1 duży strączek chili

pokrojony wzdłuż i pozbawiony pestek

2 garści świeżego rao ram (azjatyckie zioło

dostępne w niektórych sklepach z orientalną żywnością) lub mieszanka świeżej kolendry i mięty

1 limonka

pokrojona w cząstki

świeżo mielony czarny pieprz

do smaku

 

 

Przygotowanie:


Włożyć kraby do rondla i zalać wodą. Dodać imbir, trawę cytrynową, listki limonki kaffir, szalotkę i dolać trochę sosu rybnego. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10-15 minut. Wyjąć kraby i odłożyć, aby wystygły. Do gorącego wywaru krabowego włożyć kawałki ryby. Nie gotować—mięso i tak zetnie się w gorącym wywarze. Wyjąć mięso z krabów. Białe mięso dodać do zupy, ciemne można zużyć do innego dania. Do miseczek nałożyć trochę makaronu, posiekanej dymki, paski chili, mięso krabowe, kawałek ryby, świeże zioła rao ram lub posiekaną kolendrę i miętę oraz cząstki limonki. Doprowadzić wywar do wrzenia i wlać do miseczek. Osobno podać sos rybny i pieprz.

powrót

Podobne przepisy

Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.