Si King

Zupa ha long z krabami i rybą


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa ha long z krabami i rybą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 świeże kraby w całości

mały kawałek imbiru

obrany i pokrojony w plasterki

1 gałązka trawy cytrynowej

zmiażdżona

4 listki limonki kaffir

zgniecione

1 posiekana szalotka

sos rybny do smaku

2 filety z ryby morskiej o białym mięsie

200 g wermiszelu ryżowego

zanurzonego we wrzątku na kilka minut i odcedzonego

50 g posiekanej dymki

1 duży strączek chili

pokrojony wzdłuż i pozbawiony pestek

2 garści świeżego rao ram (azjatyckie zioło

dostępne w niektórych sklepach z orientalną żywnością) lub mieszanka świeżej kolendry i mięty

1 limonka

pokrojona w cząstki

świeżo mielony czarny pieprz

do smaku

 

 

Przygotowanie:


Włożyć kraby do rondla i zalać wodą. Dodać imbir, trawę cytrynową, listki limonki kaffir, szalotkę i dolać trochę sosu rybnego. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10-15 minut. Wyjąć kraby i odłożyć, aby wystygły. Do gorącego wywaru krabowego włożyć kawałki ryby. Nie gotować—mięso i tak zetnie się w gorącym wywarze. Wyjąć mięso z krabów. Białe mięso dodać do zupy, ciemne można zużyć do innego dania. Do miseczek nałożyć trochę makaronu, posiekanej dymki, paski chili, mięso krabowe, kawałek ryby, świeże zioła rao ram lub posiekaną kolendrę i miętę oraz cząstki limonki. Doprowadzić wywar do wrzenia i wlać do miseczek. Osobno podać sos rybny i pieprz.

powrót

Podobne przepisy

Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.