Zupa grzybowo-jęczmienna

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa grzybowo-jęczmienna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki

30 g suszonych grzybów, np. borowików

1 szklanka ciepłej wody

sól gruboziarnista i świeżo zmielony czarny pieprz

170 g kaszy perłowej, opłukanej

4 łyżki masła

170 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki

2 marchewki, obrane i drobno posiekane

2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane

7 szklanek bulionu wołowego (przepis z programu Marthy Stewart)

½-¾ szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

3 łyżki mąki (opcjonalnie)

¼ szklanki drobno posiekanego świeżego koperku

 

Przygotowanie:

Umieść grzyby w małej misce. Zalej wodą i zostaw na noc. Przełóż grzyby do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut. Osusz i zachowaj wodę z rondla. Pokrój grzyby na grube kawałki i odstaw na bok.

Zagotuj wodę w średniej wielkości rondlu. Wrzuć kaszę i duś przez 1 godzinę, aż zmięknie. Osusz i odstaw.

Roztop masło w średnim rondelku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, marchewkę i selera. Gotuj, aż składniki zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj wołowy bulion i wodę z grzybów. Zagotuj i wrzuć ugotowaną kaszę. Przypraw solą i pieprzem.

W małej miseczce wymieszaj kwaśną śmietaną i mąkę, powoli dolewając 1 szklankę bulionu. Ozdób koperkiem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.