Zupa grzybowo-jęczmienna

Zupa grzybowo-jęczmienna
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Składniki
  • 30 g suszonych grzybów, np. borowików
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 170 g kaszy perłowej, opłukanej
  • 4 łyżki masła
  • 170 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 marchewki, obrane i drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 7 szklanek bulionu wołowego (przepis z programu Marthy Stewart)
  • ½-¾ szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki drobno posiekanego świeżego koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść grzyby w małej misce. Zalej wodą i zostaw na noc. Przełóż grzyby do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut. Osusz i zachowaj wodę z rondla. Pokrój grzyby na grube kawałki i odstaw na bok.

Zagotuj wodę w średniej wielkości rondlu. Wrzuć kaszę i duś przez 1 godzinę, aż zmięknie. Osusz i odstaw.

Roztop masło w średnim rondelku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, marchewkę i selera. Gotuj, aż składniki zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj wołowy bulion i wodę z grzybów. Zagotuj i wrzuć ugotowaną kaszę. Przypraw solą i pieprzem.

W małej miseczce wymieszaj kwaśną śmietaną i mąkę, powoli dolewając 1 szklankę bulionu. Ozdób koperkiem i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA