Zupa grzybowo-jęczmienna

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa grzybowo-jęczmienna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki

30 g suszonych grzybów, np. borowików

1 szklanka ciepłej wody

sól gruboziarnista i świeżo zmielony czarny pieprz

170 g kaszy perłowej, opłukanej

4 łyżki masła

170 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki

2 marchewki, obrane i drobno posiekane

2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane

7 szklanek bulionu wołowego (przepis z programu Marthy Stewart)

½-¾ szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

3 łyżki mąki (opcjonalnie)

¼ szklanki drobno posiekanego świeżego koperku

 

Przygotowanie:

Umieść grzyby w małej misce. Zalej wodą i zostaw na noc. Przełóż grzyby do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez 45 minut. Osusz i zachowaj wodę z rondla. Pokrój grzyby na grube kawałki i odstaw na bok.

Zagotuj wodę w średniej wielkości rondlu. Wrzuć kaszę i duś przez 1 godzinę, aż zmięknie. Osusz i odstaw.

Roztop masło w średnim rondelku na średnim ogniu. Dodaj grzyby, marchewkę i selera. Gotuj, aż składniki zmiękną. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj wołowy bulion i wodę z grzybów. Zagotuj i wrzuć ugotowaną kaszę. Przypraw solą i pieprzem.

W małej miseczce wymieszaj kwaśną śmietaną i mąkę, powoli dolewając 1 szklankę bulionu. Ozdób koperkiem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.