Zupa grzybowa

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa grzybowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

28 g suszonych smardzów

28 g suszonych prawdziwków

240 ml wody

3 łyżki oliwy

1 drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

60 g masła

3 pieczarki, umyte i posiekane

30 g pszennej mąki

2 łyżeczki posiekanego tymianku

60 ml białego wina

1 l wywaru drobiowego

240 ml gestej śmietany

1 łyżeczka posiekanej natki

60 g świeżych kurek

4 łyżki oliwy

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Namocz suszone grzyby w wodzie. W rondlu, na połowie oliwy usmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło i pieczarki. Odcedź namoczone grzyby i dorzuć do rondla. Usmaż dokładnie. Dodaj mąkę i tymianek. Starannie wymieszaj. Wlej białe wino i odskrob z dna przysmażenia. Wlej wywar i gotuj przez 30 minut. Dolej śmietanę i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj nieco zupę. W razie potrzeby dopraw i dodaj posiekaną natkę. Na patelnię wlej resztę oliwy i usmaż kurki.



Podanie:

Nałóż kurki na 4 talerze. Wlej zupę. Podawaj gorącą.



© 2012 Corey Roberts

powrót

Podobne przepisy

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
(odc.16)błyskawiczna zupa jarzynowa
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.