Zupa grzybowa

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa grzybowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

28 g suszonych smardzów

28 g suszonych prawdziwków

240 ml wody

3 łyżki oliwy

1 drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

60 g masła

3 pieczarki, umyte i posiekane

30 g pszennej mąki

2 łyżeczki posiekanego tymianku

60 ml białego wina

1 l wywaru drobiowego

240 ml gestej śmietany

1 łyżeczka posiekanej natki

60 g świeżych kurek

4 łyżki oliwy

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Namocz suszone grzyby w wodzie. W rondlu, na połowie oliwy usmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło i pieczarki. Odcedź namoczone grzyby i dorzuć do rondla. Usmaż dokładnie. Dodaj mąkę i tymianek. Starannie wymieszaj. Wlej białe wino i odskrob z dna przysmażenia. Wlej wywar i gotuj przez 30 minut. Dolej śmietanę i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj nieco zupę. W razie potrzeby dopraw i dodaj posiekaną natkę. Na patelnię wlej resztę oliwy i usmaż kurki.



Podanie:

Nałóż kurki na 4 talerze. Wlej zupę. Podawaj gorącą.



© 2012 Corey Roberts

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa kartoflana z pietruszkowym pesto
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.