Jan i Jakub   Kuroniowie

Zupa grochowa „Kuroniówka”


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12056

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 l wywaru lub wody

2 szklanki suszonego grochu

250 g wędzonego boczku

250 g cienkiej kiełbasy

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka cząbru

sól

pieprz

1 bułka

200 g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek, zioła, cząber, majeranek i kminek. Jeżeli jest za mało tłuszczu dodajemy smalec lub olej. Wrzucamy przesmażoną masę do namoczonego grochu, dolewamy wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu aż groch będzie miękki. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z grzankami z żółtym serem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.