Jan i Jakub   Kuroniowie

Zupa grochowa „Kuroniówka”


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12689

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 l wywaru lub wody

2 szklanki suszonego grochu

250 g wędzonego boczku

250 g cienkiej kiełbasy

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka cząbru

sól

pieprz

1 bułka

200 g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek, zioła, cząber, majeranek i kminek. Jeżeli jest za mało tłuszczu dodajemy smalec lub olej. Wrzucamy przesmażoną masę do namoczonego grochu, dolewamy wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu aż groch będzie miękki. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z grzankami z żółtym serem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.