Kinga Paruzel

Zupa fińska z łososiem


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

odsłon: 15632

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g fileta z łososia

1 l wywaru warzywnego

1 cebula czerwona

kilka różyczek brokułów

1 marchewka

3 ziemniaki

2 łyżki masła

50 ml śmietany 18%

100 ml mleka

liść laurowy

ziele angielskie

2 łyżki sosu rybnego

świeży koperek

 

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć masło i zeszklij na nim pokrojoną, czerwoną cebulę. Pokrój na talarki marchewkę, a ziemniaki w kostkę. Warzywa dodaj do cebuli i smaż około dwóch minut. Całość zalej następnie wywarem warzywnym, dopraw sosem rybnym, zielem angielskim i liściem laurowym. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania zupy, oczyść łososia z ości i pokrój w kostkę takiej wielkości, aby ryba nie rozpadła się w trakcie gotowania. Dodaj jeszcze mleko i śmietanę, całość wymieszaj. Do zupy dodaj pokrojonego łososia i różyczki brokułów. Całość gotuj jeszcze przez około pięć minut. Zupę fińską podawaj ze świeżym koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krem z pieczonej  papryki z ziołami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.