Ruth  Rogers

Zupa fasolowa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa fasolowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

½ kg fasoli

namoczonej przez noc

gałązka szałwii

główka czosnku

pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Odcedź fasolę, przepłucz, zalej zimną wodą i dodaj szałwię i pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek). Doprowadź wodę do gwałtownego wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę, zbierając szumowiny. Posiekaj drobno natkę i 2 ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek mieszając, aż się zeszkli. Wrzuć do rondla sporo natki. Nałóż do rondla chochlę fasoli razem z płynem, żeby nie przywarła. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dodaj drugą porcję i powtarzaj tę czynność mieszając, aż zupy będzie dość. Porozgniataj chochlą fasolę, żeby miała niejednolitą, urozmaiconą konsystencję. Nie dolewaj za dużo płynu, żeby zupa była gęsta i autentycznie włoska. Dolej trochę oliwy na koniec gotowania i trochę przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.