Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • oliwa
  • ½ kg fasoli
  • namoczonej przez noc
  • gałązka szałwii
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odcedź fasolę, przepłucz, zalej zimną wodą i dodaj szałwię i pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek). Doprowadź wodę do gwałtownego wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę, zbierając szumowiny. Posiekaj drobno natkę i 2 ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek mieszając, aż się zeszkli. Wrzuć do rondla sporo natki. Nałóż do rondla chochlę fasoli razem z płynem, żeby nie przywarła. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dodaj drugą porcję i powtarzaj tę czynność mieszając, aż zupy będzie dość. Porozgniataj chochlą fasolę, żeby miała niejednolitą, urozmaiconą konsystencję. Nie dolewaj za dużo płynu, żeby zupa była gęsta i autentycznie włoska. Dolej trochę oliwy na koniec gotowania i trochę przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA