Ruth  Rogers

Zupa fasolowa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa fasolowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

½ kg fasoli

namoczonej przez noc

gałązka szałwii

główka czosnku

pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Odcedź fasolę, przepłucz, zalej zimną wodą i dodaj szałwię i pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek). Doprowadź wodę do gwałtownego wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę, zbierając szumowiny. Posiekaj drobno natkę i 2 ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek mieszając, aż się zeszkli. Wrzuć do rondla sporo natki. Nałóż do rondla chochlę fasoli razem z płynem, żeby nie przywarła. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dodaj drugą porcję i powtarzaj tę czynność mieszając, aż zupy będzie dość. Porozgniataj chochlą fasolę, żeby miała niejednolitą, urozmaiconą konsystencję. Nie dolewaj za dużo płynu, żeby zupa była gęsta i autentycznie włoska. Dolej trochę oliwy na koniec gotowania i trochę przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pora z winem i wędzonym łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.