Marta Dymek

Zupa fasolowa z wędzoną śliwką


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

odsłon: 1381

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka drobnej fasoli, namoczonej przez noc w 2 litrach wody

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

2 wędzone śliwki, pokrojone w paski

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna jałowca

4 ziarna pieprzu

1 łyżeczka kminku

olej

2 ziemniaki

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki cząbru

2 ząbki czosnku

olej roślinny

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, marchew i pietruszkę pokroić w równą, drobną kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wędzoną śliwkę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz i kminek.
Na sam koniec dodać posiekać czosnek, ziemniaki oraz pozostałe przyprawy i smażyć kolejną minutę. Dodać wtedy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła przez noc, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Kiedy fasola będzie miękka, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną świeżą pietruszką i ulubionym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.