Jennifer  Paterson

Zupa fasolowa z asturii


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa fasolowa z asturii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g białej fasoli

namoczonej przez noc

200 g golonki

namoczonej przez 1 godz.

140 g boczku z kością

140 g pokrojonego w kostkę boczku bez kości

3 świeże mercillos (rodzaj kaszanki)

2 - 3 kiełbaski chorizo

sól i świeżo mielony czarny pieprz

750 g świeżej kapusty

450 g ziemniaków

szczypta papryki

jeśli wola

 

 

Przygotowanie:


Zalej wodą w rondlu wszystkie składniki oprócz kapusty i ziemniaków. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny następnie gotuj ok. 1 godz., aż fasola będzie prawie miękka. Posiekaj kapustę. Wyjmij mięso z garnka i okrój od kości wszelkie skrawki mięsa. Pokrój kiełbaski i włóż z powrotem do garnka. Dopraw szczodrze pieprzem i solą do smaku. Dodaj kapustę, ziemniaki i tyle wody, aby wszystko przykryć. Duś na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie i wtedy ewentualnie ponownie dopraw. Jeżeli użyte kiełbaski nie były mocno pikantne, dodaj trochę papryki. Podawaj w dużych miskach z wiejskim chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.