Nigel Slater

Zupa fasolowa Nigela


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Zupa fasolowa Nigela
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

2 marchewki

oliwa

3-4 pomidory

1 liść laurowy

kilka garści gotowanej drobnej fasoli

bulion warzywny

kilka kawałków skórki z pomarańczy bez białej gorzkiej warstwy

skórka parmezanu

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 garść łodyg boćwiny (albo młodych liści)

świeża natka pietruszki

posiekana

bagietka

 

 

Przygotowanie:


Posiekaj cebule i marchewki. Rozgrzej na małym ogniu w dużym garnku trochę oliwy i podsmaż cebulę i marchewkę. Pokrój pomidory na kawałki i dodaj je do garnka razem z liściem laurowym. Wsyp do garnka fasolę i zalej taką ilością bulionu, która przykryje warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i parmezanu.
Dopraw zupę sporą ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu i gotuj ją na małym ogniu. Posiekaj łodygi boćwiny i dodaj do garnka. Po chwili dodaj liście boćwiny i natkę pietruszki. Podawaj z grzankami i oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa minestrone z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.