James  Martin

Zupa dyniowa


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa dyniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała dynia (ok. 1 kg)

1 biała cebula

pokrojona w duże kawałki

2 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki stołowe płynnego miodu

3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

500 ml wywaru drobiowego

1 kieliszek wytrawnego

białego wina

150 ml śmietany kremówki

sok z 1 cytryny

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierz dynię i usuń pestki. Pokrój miąższ w dużą kostkę. Ułóż na blasze. Dosyp pokrojoną cebulę i czosnek. Dołóż gałązki rozmarynu. Polej oliwą i miodem. Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka i złocista. W połowie pieczenia posmaruj ją miodem z dna blachy. Doprowadź wywar do wrzenia. Gdy warzywa się upieką, przełóż je do miksera. Wlej gorący wywar i wino. Miksuj na gładką masę. Dolej śmietanę i sok z cytryny. Przelej do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej. Nalewaj zupę na talerze. Na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany, przybierz gałązką trybuli. Skrop oliwą i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.