Sophie Grigson

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ząbków czosnku

1 litr bulionu

6 jajek

6 łyżek tłustej śmietany

sól

pieprz

4 kromki pszennej bułki

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

4 łyżki drobno startego parmezanu

drobno posiekany szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Czosnek pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do wrzącego bulionu. Wbić jajka do miski i ubić widelcem. Dodać do jajek śmietanę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Po 3 minutach gotowania czosnku wlać jajeczną mieszaninę do bulionu, cały czas mieszając widelcem. Kromki bułki opiec na suchej patelni, natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować odrobiną oliwy. Podawać zupę w głębokich talerzach z 1 łyżką parmezanu i zanurzoną kromką bułki. Każdą porcję posypać odrobiną szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho z pomidorów i arbuza
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.