Sophie Grigson

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 ząbków czosnku

1 litr bulionu

6 jajek

6 łyżek tłustej śmietany

sól

pieprz

4 kromki pszennej bułki

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

4 łyżki drobno startego parmezanu

drobno posiekany szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Czosnek pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do wrzącego bulionu. Wbić jajka do miski i ubić widelcem. Dodać do jajek śmietanę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Po 3 minutach gotowania czosnku wlać jajeczną mieszaninę do bulionu, cały czas mieszając widelcem. Kromki bułki opiec na suchej patelni, natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować odrobiną oliwy. Podawać zupę w głębokich talerzach z 1 łyżką parmezanu i zanurzoną kromką bułki. Każdą porcję posypać odrobiną szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Bulion z pulpetami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gazpacho
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.