Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami

Zupa czekoladowa
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 200g czekolady gorzkiej 60%
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • sok z limonki
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki Metaxy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj kakao, miód i 2 tabliczki gorzkiej czekolady( min 60%). Gotuj na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię włóż masło. Obierz banana i pokrój go na 4 części. By nie stracił koloru możesz skropić go sokiem z cytryny. Do rozgrzanego masła wsyp cukier muscovado i odrobinę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści wrzuć banany i lekko zamieszaj, Wlej metaxę i podpal sos. Smaż dopóki nie zgaśnie płomień. Do zupy dodaj sok z limonki. Do miski wlej zupę, dodaj banany i powstały sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA