Kinga Paruzel

Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6058

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml mleka

500 ml śmietany 30 %

200g czekolady gorzkiej 60%

2 łyżki kakao

4 łyżki miodu

sok z limonki

2 banany

3 łyżki cukru muscovado

1 łyżka masła

2 łyżki Metaxy

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do garnka wlej śmietanę i mleko. Dodaj kakao, miód i 2 tabliczki gorzkiej czekolady( min 60%). Gotuj na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię włóż masło. Obierz banana i pokrój go na 4 części. By nie stracił koloru możesz skropić go sokiem z cytryny. Do rozgrzanego masła wsyp cukier muscovado i odrobinę cynamonu. Gdy cukier się rozpuści wrzuć banany i lekko zamieszaj, Wlej metaxę i podpal sos. Smaż dopóki nie zgaśnie płomień. Do zupy dodaj sok z limonki. Do miski wlej zupę, dodaj banany i powstały sos.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.