Zupa cytrynowa

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Zupa cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Wywar

1 kura rosołowa

2 marchewki

4 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

sól

szklanka ryżu

2 jajka

sok z 2 cytryn



Przygotowanie

Ugotuj wywar. Włóż kurę do garnka z zimną wodą, dodaj pozostałe składniki i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut. W miarę potrzeby szumuj, pod koniec gotowania spróbuj i ewentualnie dodaj trochę soli. Wyjmij kurę i trzymaj ją w ciepłym miejscu, przykrytą folią aluminiową. Warzywa i przyprawy wyjmij i wyrzuć, lub wykorzystaj do innego dania. Wrzuć ryż do wywaru i gotuj przez 15 minut. W międzyczasie roztrzep jajka w misce i dodaj do nich sok z cytryny. Dodaj trochę wywaru, cały czas mieszając, żeby jajka się nie ścięły. Następnie dodaj jeszcze jedną chochlę wywaru, cały czas mieszając. Na koniec przelej masę do wywaru, również cały czas mieszaj. Podawaj z mięsem z kury i cząstkami cytryny.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.