Zupa cytrynowa

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Zupa cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Wywar

1 kura rosołowa

2 marchewki

4 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

sól

szklanka ryżu

2 jajka

sok z 2 cytryn



Przygotowanie

Ugotuj wywar. Włóż kurę do garnka z zimną wodą, dodaj pozostałe składniki i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut. W miarę potrzeby szumuj, pod koniec gotowania spróbuj i ewentualnie dodaj trochę soli. Wyjmij kurę i trzymaj ją w ciepłym miejscu, przykrytą folią aluminiową. Warzywa i przyprawy wyjmij i wyrzuć, lub wykorzystaj do innego dania. Wrzuć ryż do wywaru i gotuj przez 15 minut. W międzyczasie roztrzep jajka w misce i dodaj do nich sok z cytryny. Dodaj trochę wywaru, cały czas mieszając, żeby jajka się nie ścięły. Następnie dodaj jeszcze jedną chochlę wywaru, cały czas mieszając. Na koniec przelej masę do wywaru, również cały czas mieszaj. Podawaj z mięsem z kury i cząstkami cytryny.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.