Zupa Cullen Skink

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa Cullen Skink
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 g masła

1 średnia cebula

drobno posiekana

tłoczony na zimno olej rzepakowy lub oliwa

sól i pieprz

3 plastry boczku

2 gałązki selera naciowego

½ bulwy brukwi

2 średnie ziemniaki

1 marchewka

3 wędzone śledzie

¾ litra bulionu warzywnego

400 ml pełnotłustego mleka

duża porcja śmietany

 

 

Przygotowanie:


Boczek pokroić w 1 cm paseczki. Seler naciowy pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki, marchew i brukiew pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, posolić, żeby szybciej zmiękła. Można dodać nieco oleju lub oliwy, żeby masło się nie paliło. Kiedy cebula złapie kolor, dodać boczek i seler naciowy. Dusić na małym ogniu ciągle mieszając, aż wszystko zmięknie.
Dodać brukiew, ziemniaki i marchew. Dusić jeszcze przez 10 minut, żeby warzywa puściły smak. Od czasu do czasu mieszać. W tym czasie przygotować rybę: odciąć głowy i ogony, zdjąć skórę i delikatnie usunąć ości i ewentualnie mlecz. Mlecz można dodać do zupy na samym końcu lub wyrzucić.
Warzywa zalać bulionem i wymieszać. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i brukiew będą lekko twardawe, nie rozgotowane. Dodać mleko i śmietanę poczekać, aż ponownie się zagotuje.
Rybę podzielić na płatki, mlecz podzielić na małe kawałki i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać przybraną dymką.

powrót

Podobne przepisy

Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.