Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • ok. 700 g cebuli w cienkich plasterkach
  • 2 łyżki masła
  • łyżka koniaku
  • pół miarki czerwonego wina
  • 3 miarki bulionu wołowego
  • sól i pieprz
  • 4 grzanki do przybrania
  • tarty gruyère

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztopić masło w garnku i przesmażyć cebulę do miękkości, przez co najmniej 20 min. Wlać na minutę koniak i wino. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez 45 minut. Sprawdzić smak. Nalać do miseczek żaroodpornych i ustawić na blasze. Przybrać każdą miseczkę grzanką i obficie posypać serem. Zapiekać przez ok. 2 min, do zrumienienia się sera.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA