Zupa cebulowa

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa cebulowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże cebule

1 łyżka masła

2 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki mąki

kostka bulionu z kurczaka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

12 kromek chleba

120g tartego żółtego sera

 

 

Przygotowanie:


Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Do rondla włóż łyżkę masła, 2 łyżki oleju arachidowego i podgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę i wymieszaj tak, aby cebula pokryła się masłem i przyrumień. Następnie wsyp łyżeczkę cukru, który nada cebuli karmelowego smaku i podkreśli jej aromat. Dokładnie wymieszaj i dodaj 1/3 szklanki wody i mieszaj bez przerwy, aż woda całkowicie wyparuje. Powtórz tę czynność z pozostałymi 2/3 szklanki wody. Wsyp 2 łyżki mąki, mieszaj przez minutę, wlej 1,5 litra gorącej wody i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Kromki chleba posyp tartym serem i zapiecz na ruszcie w piekarniku. Uważaj aby ser się nie spalił. Zupę podawaj z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.