Jennifer  Paterson

Zupa cebulowa z serem stilton


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Zupa cebulowa z serem stilton
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie

posiekane cebule na osobę

30 g masła albo 1 łyżka oliwy na osobę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

300 ml piwa (wina) i bulionu (także z kostki) na osobę

trochę świeżego tymianku albo suszonego cząbru

ser Stilton

 

 

Przygotowanie:


W ciężkim rondlu zeszklij cebulę na maśle. Kolor zupy zależy od stopnia przysmażenia cebuli. Jest kwestią gustu i smaku, czy użyć cebuli o zabarwieniu jasnozłotym, czy w którymś z odcieni brązu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj alkohol oraz bulion i zagotuj. Skoryguj smak i dodaj tymianek. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 30-40 min. Jeśli używasz sera ze skórką, to drobno ją zetrzyj. Jeśli nie, tylko pokrój. Ser dodaj w połowie ogrzewania i dobrze wymieszaj. Podaj z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.