Malka Kafka

Zupa cebulowa z białym winem


Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna

odsłon: 15372

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 selera

1 pietruszka

1 marchew

3 - 4 duże cebule

1 łyżeczka ziaren kardamonu

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka mielonej kurkumy

2 ząbki czosnku

200 ml białego wina

5 łyżek oliwy

 

Przygotowanie:

Cebule pokrój w kostkę i podduś na oliwie w garnku, w którym będziesz gotować zupę. W czasie smażenia dla szybszego zmięknięcia można cebule lekko posolić. W moździerzu utrzyj kolendrę i kardamon. Połowę przyprawy wraz z kurkumą dodaj do cebuli i podduś przez 5 minut. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i zalej wodą. Na końcu jeszcze raz dopraw przyprawami z moździerza, dolej białe wino. Na sam koniec dodaj drobniuteńko posiekany czosnek.

powrót

Podobne przepisy

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (oddc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.