Gary  Rhodes

Zupa cebulowa oraz pulpety z wołowiny i nerek


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa cebulowa oraz pulpety z wołowiny i nerek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki zupy:

900 g cebuli

1-2 łyżeczki cukru demerara

1 liść laurowy

600 - 900 ml wywaru wołowego lub z kurczaka



Składniki pulpetów:

225 g niezbyt drobno zmielonej wołowiny

sól i pieprz

1 jajo

100 g nerek jagnięcych

50 g łoju wołowego

1 posiekana, usmażona na szklisto i wystudzona cebula

25-50 g tartej bułki

nieco sosu Worcester

mąka do obtoczenia

tłuszcz do smażenia

tarty żółty ser do podania



Przygotowanie zupy:

Cebulę obierz, posiekaj w pióra. Duś na małym ogniu, aż będzie brązowa. Dosyp brązowy cukier i dorzuć liść laurowy. Wlej wywar wołowy albo z kurczaka. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wlewaj zupę do kokilek. Dołóż po 3 usmażone pulpety. Posyp żółtym serem. Ustaw kokilki na blasze. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił.



Przygotowanie pulpetów:

Do miski wrzuć zimną, zmieloną wołowinę. Dodaj nieco soli i pieprzu. Wbij jedno jajo. Wymieszaj. Miskę można postawić w większej misce z lodem. Wtedy szybciej i łatwiej wyrobicie masę.

Z nerek odetnij tłuszcz i błony. Pokrój nerki w drobną kostkę. Wrzuć do robota kuchennego. Dodaj łój wołowy. Zmiksuj razem. Przełóż do wołowiny. Dodaj cebulę. Wymieszaj. Wsyp tartą bułkę, wlej sos Worcester. Wymieszaj, aby powstała ścisła, elastyczna masa. Odłóż masę do lodówki. Gdy stwardnieje, wyjmij. Oprósz dłonie mąką i nabieraj łyżką masę. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Układaj pulpety. Smaż przez 6–8 minut na patelni, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 3”



powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z selera i papierówki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.