Tomasz Jakubiak

Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12054

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg surowego boczku

1 kg mielonej wołowiny z udźca

2 kiszone ogórki

2 marchewki

3 łyżki musztardy dijon

3 szczypty soli

3 szczypty pieprzu

0,5 szkl. mąki

2 cebule

1 l bulionu wołowego

jabłko

5 suszonych borowików

4 liście laurowe

szczypta ziela angielskiego

 

Smażona kasza:

2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej

2 łyżki masła

2 cebule szalotki

natka pietruszki

100 ml wody z ogórków kiszonych

Przygotowanie:

W rondlu umieść surowy boczek i zalej go wodą (1,5 – 2 l). Gotuj na małym ogniu około 2 godziny (możesz zastąpić go parzonym i wędzonym boczkiem, ale smak będzie zupełnie inny).
Ugotowany boczek ostudź i potnij na cienkie plastry.
W misce wymieszaj startego ogórka, marchewkę, posiekaną śliwkę i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozwiń folię streczową, ułóż na niej porcję mięsa mielonego i uformuj płaskiego kotleta. Dopraw go solą i pieprzem.
Na środek kotleta nałóż około 1,5 łyżki farszu. Następnie uformuj zrazy. Schłodź je lekko, po czym obtaczaj każdego w mące i przekładaj do brytfanki. Cebulę pokrój w duże kawałki i podsmaż na przypalonej mące po kotletach. Dolej bulion, dodaj grzyby i obrane posiekane jabłka, a także liść laurowy i ziele angielskie. Całość wylej na zrazy i duś pod przykryciem w piecu przez około 40 min.
Przygotuj kaszę. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj kaszę i wlej sok z kiszonych ogórków. Duś na wolnym ogniu 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wołowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Gulasze
Wołowina vindaloo
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 78

09.11.2016 13:13

CYTUJ

Zrazy wyszły tak sobie. Rodzina stwierdziła, że za kwaśne i bez mięsnego wyrazu. Trzeba uważać na musztardę żeby nie przedobrzyć. Dać o połowę mniej niż w przepisie, nie obtaczać kotletów w mące bo będzie mąka smażona i niesmaczna zamiast smaczek od przypieczonego mięsa. Pół jabłka wystarczy. aż nadto. Grzybów za dużo, 2 to akurat żeby nie był to grzybowy kotlet lecz mięso w potrawce.
Kasza jednak bez soku tylko al dente bo całość jest zbyt kwaśna.

post edytowany 3 razy, ostatnio 09.11.2016 13:18

Agata11

postów: 78

08.11.2016 15:02

CYTUJ

Ja w tej samej sprawie bo właśnie zabrałam się do tych zrazów. Chyba trzeba usmażyć te zrazy i przełożyć do brytfanki do pieczenia - wydedukowałam z filmu. Z przepisu nie wiadomo po co są te plastry boczku i czy wywar po boczku nadaję się do zalania tych zrazów. Wiemy to z doświadczenia, że boczek wędruje do zrazów ale w przepisie chyba trzeba o tym coś wspomnieć.

post edytowany 1 raz, ostatnio 09.11.2016 13:01

Cris Chodor

postów: 1

04.06.2016 15:03

CYTUJ

najpierw mam je usmarzyc a potem do brytwanki czy jak

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.