Tomasz Jakubiak

Zrazy z mielonej wołowiny faszerowane kiszoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1902

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka sou rybnego

sól

pieprz

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1 łyżeczka suszonego cząbru

 

 

½ kg kiszonej kapusty Charsznickiej

3 łyżki oleju

pieprz

folia sterczowa

mąka do obtoczenia

 

Sos:

garść rodzynek

2 szklanki czerwonego wina

1 szklanka wołowego bulionu

3 cebule

3 kromki razowego zeschniętego chleba

 

Kasza z grzybami:

1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko

cebula

20 dkg grzybów

pieprz

łyżka miodu

łyżka musztardy

cebula

kilka gałązek świeżego rozmarynu

kilka gałązek świeżego lubczyku

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszaj z musztardą, sosem sojowym i rybnym. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone zioła i wymieszaj.
Kapustę kiszoną lekko przepłucz pod wrzącą wodą i drobno posiekaj. Dopraw pieprzem i skrop olejem.
Z mięsa na ręku uformuj placek, na środku ułóż trochę kapusty i zawiń ją bokami mięsnego placka. Uformujesz w ten sposób zraz, który musisz później zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso było zbite.
Gotowe zrazy obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na złoto, po czym wyjmij i odstaw.
Na patelni po zrazach bez mycia jej, obsmaż posiekaną w kostkę cebulę, a po niej wlej czerwone wino i odparuj 10%. Dolej bulion i dorzuć rodzynki.
Gdy składniki się wymieszają, ułóż w rondlu zrazy tak, aby były mocno ściśnięte i zalej sosem. Dodaj na wierzch porwany razowy chleb i pod przykryciem duś przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż posiekaną drobno cebulę oraz posiekane grzyby. Chwilę duś i dodaj kaszę, a później musztardę, miód i posiekane świeże zioła. Podawaj zrazy z kaszą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ryż po warszawsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.