Zrazy z mielonej wołowiny faszerowane kiszoną kapustą

Zrazy z mielonej wołowiny
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sou rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
Sos:
Kasza z grzybami:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • cebula
  • 20 dkg grzybów
  • pieprz
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego lubczyku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszaj z musztardą, sosem sojowym i rybnym. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone zioła i wymieszaj.
Kapustę kiszoną lekko przepłucz pod wrzącą wodą i drobno posiekaj. Dopraw pieprzem i skrop olejem.
Z mięsa na ręku uformuj placek, na środku ułóż trochę kapusty i zawiń ją bokami mięsnego placka. Uformujesz w ten sposób zraz, który musisz później zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso było zbite.
Gotowe zrazy obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na złoto, po czym wyjmij i odstaw.
Na patelni po zrazach bez mycia jej, obsmaż posiekaną w kostkę cebulę, a po niej wlej czerwone wino i odparuj 10%. Dolej bulion i dorzuć rodzynki.
Gdy składniki się wymieszają, ułóż w rondlu zrazy tak, aby były mocno ściśnięte i zalej sosem. Dodaj na wierzch porwany razowy chleb i pod przykryciem duś przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż posiekaną drobno cebulę oraz posiekane grzyby. Chwilę duś i dodaj kaszę, a później musztardę, miód i posiekane świeże zioła. Podawaj zrazy z kaszą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA