Tomasz Jakubiak

Zrazy z jelenia (ewentualnie z sarny) z sosem razowym i kaszą gryczaną zasmażaną na maśle


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12657

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

karczek z jelenia lub sarny ewentualnie szynka cienka około 50 dag

8 dag słoniny

kilka łyżek musztardy Dijon

przesmażona drobno posiekana cebula

czerstwa bułka lekko namoczona w occie i oliwie

mąka do panierowania

bulion najlepiej z dziczyzny

1 łyżka smalcu i 2 łyżki masła

2 gałązki rozmarynu

cebula pocięta na ćwiartki

pół szklanki białego wina

kilka kropel sosu worcester

30 dag kaszy gryczanej

kilka łyżek masła

posiekana natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep praktycznie na przeźroczyste (rozklepuj przez folię spożywczą). Cebulę przesmaż na suchej patelni, po czym wymieszaj z musztardą i namoczoną bułką tartą. Na każdy kawałek mięsa połóż kawałek słoniny i posmaruj farszem. Zwiń boki do środka, a potem jak naleśnika, obtocz w mące i przesmaż na maśle i smalcu. Usmażone zrazy układaj w rondlu piętrami. Do rondla dorzuć cebulę, rozmaryn i zalej bulionem oraz winem, na końcu dodaj worcester. Duś około 1,5 h. Kaszę ugotuj, po czym przesmaż na maśle z natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Nalewka

postów: 50

20.01.2013 18:09

CYTUJ

Kasza gryczana na sypko to 1 część kaszy i 2 części wody, czy 3 części wody?

lumen

postów: 19

17.12.2012 05:07

CYTUJ

tomuś!zadbaj o pazury!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.