Agnieszka Kręglicka

Zrazy z grzybami i ziemniakami


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zrazy z grzybami i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mała polędwica wołowa (ok.700 g)

6-8 ziemniaków

5 cebul

3 ząbki czosnku

garść grzybów suszonych

1 łyżka mąki

sól

pieprz

250 ml kwaśnej śmietany

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować), pokroić w paseczki. Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przyprawić pieprzem, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Zrumienione steki odstawić. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki i posiekany czosnek. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć obsmażone mięso, ponownie ziemniaki, potem cebulę z grzybami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać pieprzem. Wymieszać wywar z grzybów ze śmietaną (można dodać łyżkę mąki). Polać wywarem z grzybów całą powierzchnię dania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 40-60 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka z sosem z owoców leśnych
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.