Marta Dymek

Żółte curry z rzodkiewek


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Żółte curry z rzodkiewek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Masala:

2 szalotki lub ¼ cebuli

3 cm świeżego imbiru

3 cm ostrej papryczki chilli oczyszczonej z pestek

1 ząbek czosnku

½ łyżeczka mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki cukru trzcinowego

szczypta soli

 

2 łyżki oleju kokosowego

5 liści limonki kafir

½ szklanki orzechów nerkowca

 

2 pęczki rzodkiewek

200 g zielonej fasolki szparagowej

1 puszka mleczka kokosowego

1 łyżka sosu sojowego

 

do podania: tajska bazylia i pachnotka

 

Przygotowanie:

W młynku do kawy lub moździerzu utrzeć składniki masali na pastę.
Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, a następnie dodać orzechy nerkowca i liście limonki kaffir. Kiedy wszystko się podsmaży, dodać pastę curry i zamieszać.
Jest teraz czas, by naszej fasolce szparagowej odciąć końcówki. Gotową fasolkę przełożyć do garnka, lekko posolić, zamieszać i znowu chwilę podsmażać.
W międzyczasie rzodkiewkom odciąć liście, dokładnie umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane rzodkiewki przenieść do garnka i połączyć z resztą składników. Wszystko krótko przesmażać, jakieś 2 - 3 minuty.
Po tym czasie wlać mleko kokosowe wraz z sosem sojowym i zamieszać. Następnie dodać pokrojoną natkę rzodkiewki i dusić bez przykrycia przez około 15 - 20 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Wykończyć jeszcze odrobiną posiekanych liści rzodkiewki, żeby nadać curry pięknego koloru. Doprawić do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
Podawać posypane mnóstwem tajskiej bazylii lub pachnotki z ryżem lub pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Ulubiona zupa soczewicowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Sticky rice z truskawkami
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.