Malka Kafka

Żółta papryka nadziewana kuskusem i granulatem sojowym z plastrem żółtego sera


Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 8977

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 duże żółte papryki

1 szklanka kuskus

1 szklanka granulatu sojowego

0,5 szklanki kukurydzy konserwowej

1 duża cebula

3 łyżki rodzynek

3 łyżki siekanych orzechów włoskich

0,5 łyżeczki papryki ostrej

2 ząbki posiekanego drobno czosnku

0,25 szklanki oleju kukurydzianego

8 plastrów żółtego sera na podpuszczce mikrobiologicznej

sól

 

Przygotowanie:

Na oleju podsmaż pociętą w kostkę cebulę. Kuskus wymieszaj z granulatem, dodaj kukurydzę, orzechy, rodzynki, czosnek, przyprawy i cebulę i około 0,5 szklanki wody. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.
Paprykę przekrój wzdłuż i wykrój z niej gniazda nasienne, uważając, by nie wyrwać części z ogonkiem. Napełnij farszem połówki papryki równo z brzegiem. Farsz podczas zapiekania zwiększy swoją objętość. Ułóż papryki w formie, tak, by ściśle do siebie przylegały i zapiecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C. Co jakiś czas podlewaj paroma łyżkami wody. Zaraz po wyjęciu ułóż na każdej połówce gruby plaster sera.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z cukinii i fety
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Szparagi po polsku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z cytrusową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.