Malka Kafka

Żółta papryka nadziewana kuskusem i granulatem sojowym z plastrem żółtego sera


Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 8816

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 duże żółte papryki

1 szklanka kuskus

1 szklanka granulatu sojowego

0,5 szklanki kukurydzy konserwowej

1 duża cebula

3 łyżki rodzynek

3 łyżki siekanych orzechów włoskich

0,5 łyżeczki papryki ostrej

2 ząbki posiekanego drobno czosnku

0,25 szklanki oleju kukurydzianego

8 plastrów żółtego sera na podpuszczce mikrobiologicznej

sól

 

Przygotowanie:

Na oleju podsmaż pociętą w kostkę cebulę. Kuskus wymieszaj z granulatem, dodaj kukurydzę, orzechy, rodzynki, czosnek, przyprawy i cebulę i około 0,5 szklanki wody. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.
Paprykę przekrój wzdłuż i wykrój z niej gniazda nasienne, uważając, by nie wyrwać części z ogonkiem. Napełnij farszem połówki papryki równo z brzegiem. Farsz podczas zapiekania zwiększy swoją objętość. Ułóż papryki w formie, tak, by ściśle do siebie przylegały i zapiecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C. Co jakiś czas podlewaj paroma łyżkami wody. Zaraz po wyjęciu ułóż na każdej połówce gruby plaster sera.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.