Żmijogłów pieczony w słomie ryżowej

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Żmijogłów pieczony w słomie ryżowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 żmijogłów

o wadze 600-800 g

oczyszczony i wypatroszony

1 bambusowy patyk

długości 60 cm

5 kg słomy ryżowej

szklanka wody

 

 

Przygotowanie:


Nabić rybę wzdłuż na bambusowy patyk. Patyk wbić w ziemię, tak, by ryba była głową do góry. Wlać wodę do rybiego pyszczka, żeby ryba upiekła się też od wewnątrz. Obłożyć rybę na patyku piramidą ze słomy. Podpalić słomę i odsunąć się od ogniska. Kiedy słoma się wypali, ryba będzie upieczona. Nożem zeskrobać opaloną warstwę i jeść rybę wprost z patyka.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.